onsdag den 29. februar 2012

Dhal 2

I går forsøgte jeg mig igen med en dhal, denne gang kiggede jeg på lidt forskellige opskrifter og blandende så det jeg havde lyst til. Denne gang brugte jeg kun 1 slags linser, og det synes jeg var bedre end sidste gang hvor jeg blandede.
Jeg brugte:
1 løg (hakket)
2 fed hvidløg
gurkemeje ca. 1 tsk
garam masala ca. 1 tsk
tørret chili (hakket)
spidskommen ca 1 tsk
ristet kommen, der efter knust.
ca. 150 gram røde linser
1 dåse flåede tomater
en dåse tomatkoncentrat
Herbamare grøntsagsbouillon ca. 1 tsk
en lille dåse kokosmælk
salt 

Jeg startede med at riste kommen på en tør pande og der efter knuse det i min morter
Der efter sauterede jeg løg og hvidløg i en del smør.
Her efter kom krydderierne i, der efter linser, tomat, kokosmælk og herbamare i.
Her efter stod det og simrede længe. Linserne skal som minimum være rimelig udkogte, hvilket tager omkring 30 min, gerne mere.



Jeg havde besluttet, at jeg også ville forsøge at lave naan og fandt en gammel opskrift jeg engang har fået, klippet ud af et blad, som jeg ikke ved hvad er, så beklager hvis jeg har nuppet en eller andens opskrift, dog har jeg ændret en del i den. 
1 tsk sukker
25 gram gær
1 1/2 dl vand
225 gram mel
1 spsk olivenolie
1 tsk salt.

Sukker hældes i en kop, hvori gæren smuldres, og det røres til en masse. Vandet tilsættes og blandingen står ca 10-15 min. På den måde giver man gæret et lille chok, og der kommer hurtigere gang i gæringsprocessen.
Hæld melet i en skål og rør olie, salt og gærblandingen i. Ælt dejen glat og lad den hæve så længe som muligt, ca. dobbelt størrelse. Ælt den her efter igen og del den i de stykker naan du vil have.
Læg dem på en bageplade, hæld olivenolie over (ikke for meget) og krydderier/frø. Jeg brugte nigellafrø/jomfru i det grønne og sesam.
Bag den under grillen i ovnen i få minutter. Vend dem, hæld olie og krydderier/frø på. Bag igen i få minutter. Nemt!





mandag den 27. februar 2012

Hvad pynter i din vindueskarm?

Min veninde Helle spørger på sin og søsteren Charlottes blog hvad der pynter i vindueskarmen, hun har nemlig købt nogle nye fine fyrfadsstager. Den opfordring vil jeg snuppe.
I min vindueskarm står der en del blomster, de er ikke så interessante, derimod er jeg vild med robotten, som "gemmer" sig under amaryllissen. Kæresten har fundet den i en second hand butik i København, og havde ikke kunnet stå for den. Det var meningen jeg skulle ha' haft den i julegave, men den blev heldigvis rykket til adventsgave. Den er sjov og anderledes, det kan jeg godt li'! I min vindueskarm har jeg også en afrikansk maske liggende, den er fra min rejse til Sydafrika i oktober, der ligger den og minder mig om den fantastiske tur. Den skal på et tidspunkt ha' en anden plads men lige nu er det fint. Ikke langt fra den står en lille fin indisk gud (de er skubbet sammen af fotografen). Guden har jeg fået af to af mine venner der sidste vinter/forår rejste til Indien uden mig, men heldigvis havde denne lille fine gave med hjem.

søndag den 26. februar 2012

Fredag eftermiddag i kolonihaven

Jeg startede fredag efter arbejde med et smut i kolonihaven. Vi har igen i denne uge fået smadret et vindue, godt jeg har en go' forsikring. Det betød at glarmesteren som forsikringsselskabet havde hyret nåede op at skifte ruden inden vi nåede derop. Så bortset fra at der skulle fejes glasskår op var det en fin tur i haven.

Jeg tror vores have er den have i foreningen med aller flest vintergækker. Det er så fint, der er også masser af løg på vej op.   

 Selv i noget af det vi har gravet op, er der frø på vej op.


 

tirsdag den 21. februar 2012

Nye lamper

JUBIIIIII jeg er SÅ glad for mine nye lamper. De er bestilt over nettet, så jeg var meget spændt på at se dem rigtig, og nu er de kommet op! Så skal jeg bare lige ud at finde et par pærer til dem, det bli'r perfekt i vores lidt for mørke stue, er jeg sikker på.


mandag den 20. februar 2012

Krea-dag

I går havde jeg som tidligere nævnt krea-dag med to af mine veninder. Vi startede kl 11 og jeg var først hjemme ved 20 tiden, det var virkelig en hyggelig dag.
Vi har i flere år talt om at afholde krea-dag, men grunden til at vi endelig fik taget os sammen var at jeg, da jeg besøgte min veninde Helle forelskede mig i hendes hæklede kurve, hun har fået inspirationen fra andre, men det kan I læse om på hendes blog. Men projektet var ikke bare at få dem hæklet, jeg skulle først lige lære at hækle... Godt at min veninde også er uddannet pædagog, der var nemlig stort behov for de pædagogiske evner for at lære mig det. Vi havde altså lidt begynder vanskeligheder og det var faktisk rigtig svært at finde Zpagetti garnet her i byen, men det lykkedes til sidst.
                                           Jeg havde valgt en støvet lys-lilla/syren og en nål 9

                Næsten færdig, det endelige resultat kommer på når den er blevet hæftet

Jeg har også forelsket mig i perle-ugler, det gjorde jeg på Laralil bloggen, så vi fik også produceret ugler, de er bare så søde! Jeg skal bruge nogle til en gave, men tror nu også der kommer nogle op her hjemme.

Der er ingen tvivl om at vi inden længe skal ha' os en krea-dag igen, det var bare så dejligt at sidde der i mange timer og sludre og være fælles om hver vores og alligevel sammen.

søndag den 19. februar 2012

En lille genfundet skat

Meget apropos mit tidligere indlæg det lykkedes fandt jeg i går under oprydning, denne lille skat.
Det er ikke mindre end tre djævlehuer, som endnu ikke er blevet færdige. De mangler faktisk kun at blive syet sammen... Den tyrkis var den første jeg lavede, den var beregnet til den ene af min kærestes nevøer, men blev pga. begyndervanskeligheder, eller hvad man nu kalder det alt for stor (faktisk så stor at jeg næsten selv kan passe den ups ups. Den blå var beregnet til den anden af min kærestes nevøer, men var lidt for længe undervejs og blev dermed for lille tsk tsk. Så har vi den lilla, dens skæbne er endnu ikke helt afgjort, men om lidt smutter jeg til krea-dag hos en veninde, og har besluttet at som minimum skal den færdiggøres i dag.

torsdag den 16. februar 2012

Zen-kruseduller, fastelavn, arbejdende vinterferie

Jeg er begyndt at lege med zen-kruseduller. Jeg har set dem en del steder på nettet, og fandt så en blog hvor der bliver beskrevet, hvordan man laver dem http://trinesoehest.blogspot.com/p/home.html. Så jeg besluttede mig for at prøve. Det er sjovt at lege med, og jeg er stadig en rookie, så der bliver helt sikkert leget mere med dem. Det er slet ikke dumt at ha' arbejdet alle teenage-årerne i en boghandel, hvor jeg har købt lidt for mange "skriveredskaber" og samtidig være en samler, så i kasse fandt jeg en sort tusch-pen og en lidt tykkere tusch, som jeg har brugt. Mere fansy behøver det ikke være. Ta' at prøv det, det er ret sjovt.
                                                          Her er mit første forsøg.

På mandag holder vi fastelavn på mit arbejde, sidste år var jeg nyansat til fastelavn og vidste ikke hvad traditionerne, så jeg kom frem til ikke at være udklædt. Det var dumt, mine kære kolleger var selvfølgelig klædt ud. Så jeg skal selvfølgelig klædes ud i år. Så det har knaget i mit lille hoved, hvad søren skal jeg. Jeg overvejede kort om jeg skulle være domino-brik, men jeg er ikke sikker på børnene helt ville fange, hvad det gik ud på. Jeg skal naturligvis heller ikke være prinsesse, det er alt for stereotypt :-) En af pigerne var så sød at lave en maske til mig i dag, så den skal jeg ha' på, og så tror jeg, at jeg hiver pistoler og fe-tryllestav op af kælderen, så kan jeg være fe-cowboy med maske. Unikt og uden tvivl flot...
I denne uge er der vinterferie, hvilket betyder at der ikke er ret mange børn i min institution. Det har bare været så hyggeligt og vi har nået en masse af de hængepartier, som vi ikke lige når til hverdag og ikke mindst har vi kunnet give de børn, der er kommet nogle rigtige dejlige dage. Gid normeringen altid var som nu, for søren hvor kunne jeg udøve mit fag og leve langt bedre op til mine (og andres) ambitioner for mit fag. Så det gør mig bestemt ikke noget ikke at have haft arbejdende vinterferie.

søndag den 12. februar 2012

Krejleren

-->
Er lige kommet hjem fra en weekend i København. Jeg elsker København og skal gerne over og ha’ et storbypust mindst en gang i kvartalet. Denne gang bød turen på en dejlig aften hos min storebror og hans kæreste, med lækker mad, go’ rødvin og meget konspireren over hvem det næste navn Roskilde festival afslører. De har jo fået fat i alle de gode med B, som de først afslørede og er nu med Cure startet på alle de gode med C. Der var mange gode bud, synes især Johnny Cash var et af de bedste, om end et en smule utopisk, bud. Jeg overnatter som regel hos min mors kusine ”tanten” og hendes mand på Nørrebro, her står den på spandevis af the i køkkenet krydret med snak om alt mellem himmel og jord. Jeg nyder rigtig meget at komme hos dem, og bliver oftere klogere på en masse ting gennem alle vores snakke. Lørdag stod den på hygge med nogle gamle venner, hvor er det dog irriterende at mennesker man holder rigtig meget af, skal bo så langt væk. Søndag tog tanten og jeg på loppemarked i TAP1, det var et ret fedt loppemarked, lidt irriterende at gå rundt med tanken om at hvis jeg fandt helst skulle kunne komme med hjem i toget… det satte sine begrænsninger.
Men jeg fandt selvfølgelig lidt, snakkede med kæresten undervejs og pralede af at jeg kun havde købt én lille ting. Den var denne lille fine æske(?)



Jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvad den har været brugt til, men fin er den, og jeg er sikker på, at jeg nok skal finde på noget som den passer helt perfekt til. Lige efter jeg havde afsluttet samtalen med kæresten gik det dog galt. Jeg faldt over en PH-lampe, men tænkte at den nok kostede en formue, og i øvrigt var noget besværlig at få med hjem. Jeg var dog alligevel nysgerrig nok til at spørge efter en pris. Hun startede på 100 kr. Nu er jeg jo vokset op med en far, der arbejde som indkøber, hvis far i øvrigt bladrede samtlige reklamer igennem og gik rundt til alle forretningerne for at få tingene billigst muligt, så jeg var jo nødt til at forsøge at prutte om prisen. Jeg startede på 50 og efter lange overvejelser og prutten frem og tilbage endte vi på 65 kr. og ekstra bagage til mig. Den trænger til en ordentlig omgang rengøring, en ny ledning, den er ret skæv og har nogle buler, men den har kostet 65 kroner… 65 kroner for en PH-lampe, det er da for vildt!


Billedet er blevet lidt rystet, men her er den alligevel. Det var en meget stolt krejler der kom hjem til kæresten og fremviste dagens fangst.

torsdag den 9. februar 2012

Dhal

Da jeg var i Sydafrika, spiste vi på en indisk restaurant i Stellenbosch. Maden var fantastisk og vi endte med at spise der 2 ud af 3 aftener i byen. Den første aften fik jeg en palak paneer som var virkelig skøn, jeg var fristet til at snuppe den, da vi var der anden gang, men prøvede i stedet deres dhal. Det var første gang jeg smagte dhal og den var også enorm lækker. Jeg har hørt at det skulle være rigtig nemt at lave og det er en meget proteinrig-ret, så jeg burde se at komme i gang med det.
Det gjorde jeg så i går, efter et kig rundt på nogle forskellige vegetar/veganer blogs. Jeg tog udgangspunkt i denne. Jeg lavede kun halv portion, og det var rigeligt aftensmad plus lidt frokost til mig. Her i "huset" bruger vi meget sjældent bouillonterninger, men sværger til Herbamare, som er en bøtte med grøntsagsbouillon (granulat) det smager meget bedre, så det kan anbefales. Prøv det prøv det, selvom det er lidt dyrt. 
 Her ses så resultatet,  det var virkelig nemt at lave og blev rigtig godt, det skal helt sikkert prøves igen, måske med lidt variationer.

Vi har i øvrigt fået ny musik-pædagog på mit arbejde, så jeg har hele dagen gået og sunget "Hvor er dine fødder? hvor er dine fødder? - her her her. Hvad kan du gøre med dine fødder? Jeg kan vrikke vrikke vrikke -jeg kan vrikke vrikke vrikke. Hvor er dine hænder? Hvor er dine hænder?.... osv" Dejlig lille sang, men kan det mon betegnes som en arbejdsskade, når man synger børnesange, hele dagen... ?

I øvrigt lige et link til den indiske restaurant i Stellenbosch, hvis man nu lige kommer forbi :-) http://www.bukhara.com/frameset_2.html




søndag den 5. februar 2012

My precious

Kæresten og jeg blev i november kolonihaveejere. Jeg fik faktisk tilbudet om haven imens jeg var på ferie i Sydafrika, så takkede pænt nej tak, da jeg ikke havde mulighed for at komme ud at se den. Da jeg så kom hjem 14 dage senere, fortalte nogle gode venner at haven stadig ikke var solgt og så gik det hurtigt. Vi skyndte os at lave en aftale om at komme og se den - vi var begge solgt med det samme og der gik ikke lang tid før at vi blev kolonihaveejere.
Huset er fra '52 og har som man forhåbentlig kan se på billedet nogle dejlige skæve vinkler, der ved første kig sendte min tanker til Christiania. Det er bare så fantastisk! Haven ligger knap 10 min. gang fra vores lejlighed, så jeg går derop så tit som muligt. Jeg bliver 60 år når jeg træder ind af havelågen, der kommer en ro over mig, som er helt speciel og jeg ser mig selv gå rundt og frydes "IIIIIhhhhh se lige, er det ikke bare fint..."


I starten af det nye år, var der én der forsøgte at komme ind i huset, sikkert for at få lidt varme, men øv! Så imens kæresten satte plastik op i det smadrede vindue, gik jeg rundt i haven, og fandt masser af små knopper, det hjalp lidt på frustration over hærværk/indbrud.


Det hele er selvfølgelig dækket af sne nu, så det bliver spændende at se hvor meget der kommer op når sneen forsvinder igen, og det gør den forhåbentlig lige om lidt.

Blogstart

Jeg har det sidste stykke tid brugt mere og mere tid på at læse blogs, der er så mange sjove, spændende og inspirerende ting at læse om og kigge på. Egentlig synes jeg, det der blog-værk, kan være en smule selv-fed, for man skal da synes, man selv er ret interessant for at have en hel side, hvor der kan læses om hvad man foretager sig. How ever så synes jeg der sker så tilpas meget spændende i mit liv i øjeblikket at jeg alligevel også vil prøve det. Vi får se hvad der sker...